web-2709ecoamazon.jpg

Amerikaanse marktwaakhond begint rechtszaak tegen ‘monopoli…

[ad_1]

De Amerikaanse mededingingsautoriteit, de Federal Trade Commission (FTC), daagt webshop en techreus Amazon voor de rechter in zeventien Amerikaanse staten vanwege monopolievorming. Dat heeft de FTC dinsdag bekendgemaakt. Volgens de waakhond „gebruikt Amazon een reeks ineengrijpende concurrentiebeperkende en oneerlijke strategieën om op illegale wijze zijn monopolistische macht te behouden”. Amazon, dat een marktwaarde heeft van 1.250 miljard euro, reageerde strijdbaar op de bekendmaking. Volgens het bedrijf zit de FTC „verkeerd wat betreft de feiten en de wet, en we kijken er naar uit om dat duidelijk te maken in de rechtszaal”.

De FTC is vernietigend over Amazon. „De vergaande complotten van Amazon betreffen honderden miljarden dollars aan transacties elk jaar, evenals honderdduizenden producten van grote én kleine bedrijven, en benadelen meer dan honderd miljoen consumenten.” Volgens de FTC heeft het monopolie dat Amazon zou hebben onder meer als gevolg dat het bedrijf „rivalen en verkopers blokkeert wanneer ze prijzen willen verlagen, productkwaliteit voor consumenten doet kelderen en innovatie in de kiem smoort”.

Dat Amazon aangepakt zou worden door toezichthouder FTC komt niet onverwachts. De huidige voorzitter van de FTC, de mededingingsjurist Lina Khan, is in 2021 aangesteld door president Joe Biden. Daarvoor bond ze al de strijd aan met de ‘Big Tech’. Een spraakmakend artikel van haar hand ging over hoe Amazon aan degelijke regelgeving weet te ontsnappen. Voordat Biden president werd en hij Khan benoemde, trachtte de regering van toenmalig president Donald Trump ook al de techreuzen Amazon, Apple, Google en Meta aan te pakken.


Lees ook Deze 32-jarige vrouw gaat de strijd aan met Big Tech om hun marktmacht te beperken

De rechtszaken tegen Amazon stapelen zich op. In juni spande de FTC een zaak aan tegen het bedrijf omdat gebruikers zonder daarvoor toestemming te hebben geven werden ingeschreven voor de premiumdienst van de onderneming, Amazon Prime. In mei betaalde het bedrijf omgerekend bijna 24 miljoen euro in een schikking die een rechtszaak moest voorkomen van FTC en het Amerikaanse ministerie van Justitie, die Amazon wilden aanklagen omdat het de privacy van kinderen zou schenden met zijn audio-assistent Alexa. Het bedrag is een fractie van de omzet van Amazon, die vorig jaar 486 miljard euro bedroeg.

[ad_2]
Source link

Comments are closed.